Pridiga

Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«

BC Maribor pridiga
BC Maribor pridiga

Osrednji del bogoslužja je pridiga, razlaga Svetega pisma. Že samo Sveto pismo nam sporoča,  kako pomembno je poznati Božjo besedo.

Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo. 2 Tim 3, 16-17 (SSP)

Čeprav je Sveto pismo najbolj brana knjiga na svetu, prevedena v največ jezikov, jo ljudje še vedno zelo malo poznajo in razumejo. Glavni namen pridige je, da spoznavamo Sveto pismo, kaj je bilo njeno sporočilo v času pisanja, kaj je njeno sporočilo danes.

Bog, ki se nam razodeva v Svetem pismu, je Bog, ki govori.

"Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca" (Heb 4,12).

V Božjem načrtu odrešenja je torej v ospredju njegova beseda. Je živa, dinamična, aktualna, ker razodeva Boga samega. Razodeva nam njegov načrt odrešitve in smisla našega obstoja, namena.

Zato je tako pomembno oznanjati evangelij, da lahko doživimo oživljajočo moč Božje besede.

Rekel mi je: »Sin človekov, ali lahko te kosti oživijo?« Rekel sem: »Gospod BOG, ti veš!« Tedaj mi je rekel: Prerokuj nad temi kostmi in jim reci: »Suhe kosti, poslušajte GOSPODOVO besedo! Tako govori Gospod BOG tem kostem: Glejte, poslal bom duha v vas in boste oživele, Ezek 37, 3-5 (SSP).